e-mail: milen.pepelov@abv.bg; 0888674811

50 жилищни сгради в София са готови за националната програма за саниране

50 жилищни сгради в София са готови за националната програма за саниране

50 сгради в София готови да започнат саниране по националната програма

За 95% от общинския сграден фонд вече са приложени частични мерки за енергийна ефективност.

50 жилищни сгради в София са готови да започнат дейностите по подобряване на енергийната ефективност по националната програма за саниране - те са сключили договори с Българската банка за развитие или със Столичната община, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Допълнително са подадени 72 заявления за интерес към програмата, уточни още кметът. Досега в столицата 30 жилищни сгради са приложили мерки за енергийна ефективност по различни програми. 110 са общинските сгради, приложили подобни мерки, като средствата за тази програма са отчасти от общинския бюджет, отчасти европейско финансиране. Като цяло за 95% от общинския сграден фонд вече са приложени частични мерки за енергийна ефективност, отчете още Фандъкова.

Тя посочи, че част от сградите са училища и детски гради, а спестените средства от приложените мерки остават в самата институция - за учителите и децата. За пример кметът посочи пилотен проект, в който участват 9 училища - с мерки за енергийна ефективност и ВЕИ инсталации. Спестяванията са в рамките на 320 хил. лева годишно от по-малките разходи за енергия, но с 900 тона намаляват и емисиите въглероден диоксид годишно.

Автор: Деляна Петкова

Защо да изберете нас?

Отлична организация

Ние сме строителна фирма с дългогодишен опит, опитни служители, конкуретни цени.

Комплексни услуги

Комплексни решения на проблемите, свързани със строителство и ремонт